Laine PekkaMuistelmani kuvastaa suomalaista elämänkulkua sodan ajasta tähän päivään. Jokaisella ajalla on omat tunnusmerkkinsä. Jotkut lapsen sota-aikana kokemat tapahtumat, kuten Mannerheimin papereihin liittyvä seikkailu, ovat selvinneet minulle vasta myöhemmin. Kouluaikani Heinolassa, Saksan kesät sekä opiskelu Harvardissa antoivat minulle hyvät eväät. Ensimmäiset työtehtävät sosialismissa rimpuilevassa Puolassa ja tehokkaiden tehtaiden Saksassa opettivat paljon.
Tulin yritysten saneeraajana tunnetuksi nimellä Musta-Pekka. Erittelen kirjassani yritysten ongelmat ja niihin löytämämme ratkaisut. Olen ylpeä siitä, että vaikka irtisanottuja joissakin tehtaissa oli satoja, käytännössä kaikki sijoittuivat uudelleen.
Yrityselämän jätettyäni kohtasin varsin pian vakavia puutteita joidenkin läheisteni sairastuttua alzheimerin tautiin. Jouduin toteamaan, miten vähän dementoituneiden hoidosta 1990-luvun alussa tiedettiin. Tämä oli syy lähteä vapaaehtoistoimintaan.
Järjestö -silloin Alzheimer- keskusliitto, nyt Muistiliitto - oli pitkälti hoivaan keskittynyt. Tavoitteenani oli muuttaa liitto vaikutuskykyiseksi edunvalvontaorganisaatioksi sekä vauhdittaa vastaavaa kehitystä Euroopassa ja maailmalla. On kehitettävä asiantuntijoita ja verkostoiduttava, jotta voidaan vaikuttaa. Matka kandidaatin opinnäytteestä väitöskirjaan vie aikaa, ensimmäiset muistisairautta muutoin kuin lääketieteen pohjalta käsittelevät väitökset ilmestyivät 2000-luvun alun jälkeen.
Toimintani avainsanat ovat: Sairastuneen ja omaisen edunvalvonta niin, että oikeuksia ja palveluja kehitetään ajan vaatimuksia vastaaviksi. Tehtävää ja haasteita riittää Muistiliitolle ja sen jäsenyhdistyksille.
Tutustu teoksiin: |